Gebruiksaanwijzing | DIY Little Dollhouse

Met deze gebruiksaanwijzing en tips willen we je graag op weg helpen.

Tips 1: Leg voor je begint, het huis onbeschilderd in elkaar. Zo weet je waar je naartoe werkt en hoe alles in elkaar past. 

Tip 2 :  Bedenk hoe je het huis wilt verdelen qua kamers, Houd er rekening mee, dat er eventueel nog een extra verdieping of aanbouw bij komt. Dat is optioneel.

Tip 3:  Bedenk met welke kleuren je wilt werken, Maak een moodboard met jouw favoriete items en kleuren . Zoek op instagram en Pinterest naar de mooiste plaatjes. Hoeft niet  per se van miniaturen te zijn....En verdeel de wanden qua kleuren alvorens je gaat beginnen, in je hoofd of op papier. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Tip 4: Wil  je het huis eerst in elkaar zetten (begin bij stap 3), of ga je eerst alle onderdelen los schilderen. (begin bij stap 1)

Tip 5: TIJD!! Neem de tijd voor dit project. Haastige spoed is zelden goed. Werk in ettapes en laat alles tussendoor goed drogen. Je kunt gerust, in de ochtend de grondverf aanbrengen en in de avond aflakken. (Mits je goeie verf gebruikt.)

Let's begin

 

Benodigdheden:

Houtlijm. - action of bouwmarkt.

Grondverf voor mdf. - bouwmarkt | Je hebt ook sneldrogend. Die werkt fantastisch!!

Aflak mat of glanzend. - bouwmarkt.

Schuurpapier | fijn = 400gr voor het licht opschuren | 180gr voor druipers.

Houtvuller. - action.

Verfroller + bakje. - action of bouwmarkt. | goeie spullen geven een beter resultaat!

Penselen voor afwerking. - action.

Schilderstape. - action.

Boterhamzakjes. -  supermarkt.

Zeil/vuilniszakken ter bescherming. - action of supermarkt.

Waterpas. - bouwmarkt.

Hamer | als je eroor kiest om de spijkers te gebruiken.

STAP 1

Als je kiest om alle panelen eerst volledig in de grondverf te gaan zetten, houd er dan rekening mee dat er licht verschil komt in de maatvoering door de verf. (elke laag maakt verschil) 

Zorg dat je een werkplek hebt waar je rustig kunt werken. Zo is de eettafel niet echt geschikt. Houd je werkplek schoon. Zorg dat er geen stof ligt en dat je voldoende ruimte hebt om te werken. Leg alle onderdelen op een zeil en plak de stickers erbij zodat je het overzicht behoudt. Gebruik de boterhamzakjes om de rollers, kwasten en penselen later nogmaals te kunnen gebruiken.

Schilder zowel de voorzijde, achterzijde en de aangezichts randen. Doe dit in etappes en zorg dat de panelen ergens opliggen zodat je netjes kunt werken. Als de panelen droog zijn schuur je eventuele oneffenheden licht weg met een fijn schuurpapiertje en druipers  met een groffere korrel.

Belangrijk: als je alle randen schildert van de panelen, komt er echt mm verschil in het huis en ontstaan er kieren. Daarom adviseren wij om alleen de aangezichtranden te voorzien van verf. Bij stap 6 lees je wat je aan de kieren kunt doen.

STAP 2

Schilder de panelen in de kleur van jouw keuze. Als de grondverf goed is aangebracht, is een laag aflak voldoende. Gebruik een  kwast om de laag goed aan te brengen en daarna een roller voor een egaal effect. Gebruik penselen voor de afwerking. 

Belangrijk: Werk van binnen naar buiten. Veeg je kwast naar de buitenranden toe, en check de overige randen op druipers en verfresten. Als je te veel verf gebruikt onstaan er altijd druipers en verfresten. Deze krijg je later moeilijk weg geschuurd. Druk de roller niet te hard op het paneel, maar laat de roller licht over de plaat gaan voor een egaler resultaat.

Schuur eventuele oneffenheden weg en verf de platen nogmaals als je nog niet tevreden bent.

STAP 3 A

Wat heb je nodig voor de volgende stap?

Houtlijm, schilderstape, waterpas en een vlakke ondergrond.

Let op!! Leg paneel G neer op een vlakke ondergrond en lijm 1 paneel B als bodem op G en lijm 2 panelen A tegen G en B aan. Zorg dat de verstekgezaagde kanten gelijk liggen aan de bovenkant. Dit is erg belangrijk voor het dak. Gebruik 1 paneel B als mal (geen lijm gebruiken dus), zodat je panelen A in een goeie hoek komen te staan. Check met de waterpas of alles recht ligt en tape de panelen dan aan elkaar ter versteviging..Laat dit goed drogen en check regelmatig of alles nog goed zit. Vast is vast!!!

STAP 3 B Verdiepingen.

Gebruik de 2 panelen F als mal, om de juiste afstand te creëren naar de eerste of tweede verdieping. Deze 2 panelen dienen ook als muur. Tegen de achterwand te plaatsen, zodat de doorgang aan de voorkant komt, maar ook erg leuk om gelijk met de voorkant te maken zodat er een opening achterin onstaat. Je kunt ervoor kiezen om de muren los te laten ipv vast te lijmen, zodat je nog eens kunt veranderen. Als je alles goed hebt uitgemeten dan klem je de muren er gemakkelijk tussen. Kies je ervoor om de muren vast te lijmen, doe dit dan voordat je een volgende verdieping erin lijmt. Je krijgt anders lelijke lijmresten over je vloer en plafond.

Tip: wil je geen muren op de begane grond, werk dan van boven naar beneden. Paneel E is namelijk groter dan panelen F. Zodat je op zolder 2 kamers kunt creeren. Het is van groot belang, dat je die afstand als eerst afsteld. Paneel E leg je dan gelijk en in het midden, aan de bovenkant van de achterwand. Bevestig daarna Paneel B als verdieping. Check met de waterpas!!

Wil je wel kamers creëren, omdat je bijvoorbeeld nog een extra verdieping erbij wilt (op een later moment), werk dan van onder naar boven, maar houdt rekening met het dak. Blijf tussendoor passen en meten en je waterpas gebruiken...

STAP 4 Het dak

Zodra stap 3 goed droog is kun je ervoor kiezen om het huis rechtop te zetten. Paneel E heb je nodig als mal om met het dak aan de slag te gaan. Paneel D, het platte dak, komt op E te rusten. Kijk goed hoe de schuine randen lopen. Paneel D komt op de panelen C te liggen. 

Maak je niet druk om kleine kiertjes. Deze zijn niet te voorkomen.  In stap 6 lees je hier meer over. Tape alles goed vast. Door de zwaartekracht bestaat de kans op verzakking. Controleer regelmatig tijdens het drogen. Een oplossing is, om het huis neer te leggen.

STAP 5

Als alles goed droog is, kun je het huis extra stevigheid geven door de bijgeleverde spijkers. Dit is niet noodzakelijk en zorgt voor meer werk. Kies je er wel voor; sla dan rustig en beheerst de spijkers in het hout of boor kleine gaatjes voor. Zo voorkom je dat het hout splijt.

Wat ook helpt is om met houtlijm een soort kitlaag te geven. De meeste houtlijmen drogen transparant op. Dit moet je wel even van te voren bekijken.

STAP 6

De kleine kiertjes en gaatjes van de spijkers, vul je op met houtvuller. Laat dit goed uitharden en schuur dit nog een laatste keer licht op. Werk alle oneffenheden en de randen van het huis, bij met een penseel..

Had je het huis nog niet geschilderd en was je bij stap 3 begonnen, ga nu dan naar stap 1 voor schildertips.

 

Is je huis af? Dan ben je nu klaar voor het stylen.....

 

Extra Verdieping:

Deze set bestaat uit 6 planken. F t/m I.

F= de tussenwand

H= de bodem en het dak. (2x)

I= de achterwand

J= de zijwanden. (2x)

Stap 1

Leg H vlak neer. Dit is je startpunt.

Stap 2

Lijm de achterwand (I) op de bodem.

Stap 3

De planken J zijn de zijwanden. Deze komen naast de bodem. (H)

Stap 4 

Gebruik de tussenwand (F) als mal. Het helpt je bij het plaatsen van het dak. Het dak (H) komt op de achterwand en tussen de 2 zijwanden. Zo heb je je extra verdieping gecreëerd.  Het is verstandig om van te voren te bepalen of je de tussenwand wilt gaan gebruiken. Plaats hem tegen de achterwand en er ontstaat een opening/deur aan de voorkant van de verdieping. Plaats hem gelijk aan de voorkant van de verdieping en je creëert een opening aan de achterkant van de kamer. Ook kun je er voor kiezen om het wandje los te laten zodat je vrij bent in de indeling. Zo kun je altijd nog veranderen.

 

Aanbouw:

Deze set bestaat uit 7 planken. K t/m R.

K= de bodem

L= de korte zijwand

M= de achterwand

N= de lange zijwand

O= het platte dak

P= het schuine dak

R= de verdieping

Deze uiteg is voor als je de aanbouw aan de linkerkant van het huis wilt plaatsen. Het is ook mogelijk om de planken zo te draaien waardoor je de aanbouw rechts kunt plaatsen.

Stap 1

Leg K vlak neer. Dit is je startpunt.

Stap 2

De lange zijwand (N) lijm je rechts naast de bodem. (K)

Stap 3

De achterwand (M) plaats je tegen de zijwand (N) en achter de bodem (K) De schuine kant komt links.

Stap 4 

De korte zijwand (L) gaat tegen de bodem en tegen de achterwand aan. Zo sluit alles mooi aan.

Stap 5

Het platte dak gaat op de zij&achterwand (N&M) De verstek kant komt links naar beneden gericht. Hierdoor zie je vanaf de bovenkant gezien een vlakke plank ipv een schuine kant. (Die wijst dus naar beneden.)

Stap 6

Het schuine dak past nu nog maar op 1 manier. Op de korte zijwand (L) en het schuine stuk van de achterwand (M) & tegen het platte dak (O) aan.

Stap 7

De verdieping (R) kan naar wens geplaatst worden.

© 2014 - 2024 Little Sissy | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel